Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn

Het bekken tijdens zwangerschap

Veel vrouwen (70%)  krijgen tijdens hun zwangerschap of na de bevalling te maken met klachten rondom het bekken, in de lage rug en benen. Meestal verdwijnen deze klachten na de bevalling, soms blijven ze langer bestaan. Bekkenpijnklachten zijn meestal niet continu aanwezig maar treden op na (te) lang aanhouden van een houding of beweging zoals staan, lopen en zitten. Andere kenmerken van bekkenpijn zijn startpijn en napijn. Dit kan flinke beperkingen geven in het dagelijkse leven.

De bekkenbodem in de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap wordt het bindweefsel o.i.v hormonen zwakker. De steunfunctie en soms ook de sluitfunctie van de bekkenbodem is verminderd. Dit proces is normaal en heeft een reden. Door deze hormonale veranderingen en door de toegenomen buikomvang nemen ook de buikspieren in kracht af. Daarnaast drukken de baarmoeder en het nog ongeboren kind op de bekkenbodem. Dit alles geeft een enorme belasting op de bekkenbodem. Aandacht voor een goede rust/belasting verhouding is van groot belang om klachten te voorkomen.

De bekkenbodem tijdens de bevalling

Dan is er nog de bevalling. Het is afhankelijk van de soort bevalling of deze nog een negatieve invloed heeft op de bekkenbodem. Denk hierbij aan een knip, een vacuümverlossing, een tangverlossing, een langdurige uitdrijving e.d.

Behandeling

Door goede therapie, o.a. gericht op verbeteren van stabiliteit, houdingen tijdens dagelijkse activiteiten, leren grenzen te herkennen is verminderen en/of opheffen van de klachten goed mogelijk. U bent hiervoor bij Bekken in Balans op het juiste adres.

Preventie

Preventie is belangrijk! Vrouwen zouden zich al in de zwangerschap bewust kunnen zijn van hun bekkenbodem. De zwangerschapscursus Zwanger en Balans besteedt hier ruimschoots aandacht aan.