Urineverlies

“als ik in de stad loop weet ik wel waar de wc’s zijn”

 “het hoort erbij als je ouder wordt”

 “bij het horen van stromend water ren ik naar de wc”

” voor het sporten ga ik wel 2x naar de wc”

Herkent u dit?

Verlies van urine is een veel gehoorde klacht. Dit kan samenhangen met zwangerschap en bevalling, overgang en verzakkingsklachten. Urineverlies kan ook voorkomen bij blaasontstekingen. Mannen die een prostaatoperatie hebben ondergaan, hebben vaak kortere of langere tijd  last van ongewenst urineverlies.

De hoeveel­heid urin­ev­er­lies kan bij iedereen ver­schillen: een drup­peltje, een scheutje of zelfs een hele plas. Het kan zelfs per dag enorm ver­schillen. Het komt op alle leefti­j­den voor, hoewel meer oud­eren er last van hebben. Ongeveer 40% van de vrouwen en 10% van de man­nen in Ned­er­land kri­jgt te maken met urineverlies.

Stress incontinentie is een vorm van urineverlies wat kan optreden bij lachen, bukken, iets optillen, tijdens hoesten of terwijl u aan het sporten bent (bijv. hardlopen, springen). Het ontstaat door verhoogde druk op de blaas.

Bij aandrangincontinentie is er vooral moeite met het controleren van de aandrang en moet u eigenlijk bij het ervaren van aandrang direct naar de wc.